неделя, 20 януари 2013 г.

Ахат - Характеристика

Ахат

Характеристика на минерала:
Aхатът е известен със своите рисунки и украса. Той е разновидност на тънколистния халцедон, полупрозрачна разновидност на кварца. А халцедона е сивкав полупрозрачен оксид на кремния с явна кристаличесак структура (състои се от тънки влакна които се виждат само под микроскоп. Образоването на ахата става в празнините от вулканически произход. При изпаряване ахатовите ментални се освобождават от приносите на по-малко здравите породи и се събират в цепнатините окраската от жълт,оранжев до червен, кафяв и черен му се придава от желязото, а зелената окраска му придават хлоридите.
изрисуваните или флоисти халцедони – именно това създава и разнообразието от отекни на ахата. (естествен живопис в камъка). В него също така могат да се срещнат наслоявания: халцедон, кварц, кварцит и опал. Наличието на други минерали придават разнообразието от окраската в слоевете на този камък зигзагообразен рисунък има ахата, паралелните линии формират оникса. Наличието на оксида марганец придава рисунъка на дърво (дендритови ахати). Примеса на марганец налична в ахата инкрустирана с черно изобразява клонки на отделни дървета и храсти. Мъхове в агата визуализират включения които приличат на светли мъхчета. Ако в състава на ахата влизат зелени примеси на хлорида или актинолита тогава картината се променя. Ние виждаме красива зелена гора обрасла с капра или мъх сред която може да се види равно езеро. На някой тънки прозрачни пластинки на ахата мъха сякаш се протяга от дъното на езерото към слънчеви лъчи прокрадващ се през дебел леден слой.
Синият ахат това е сапфирът.
Слоестите ахати обикновено се формират в природните слоеве (жалаби) и със своя рисунък могат да повтарят контурите на тези плазми. При ахатите които наподобяват око концентричните кръгове при слоевете се разправят в кръг около централната точка (тази точка може да съдържа няколко кристалчета планински кристал) – това са най-цените ахати. При някой ахати в зоната с ширина един сантиметър могат да се съдържат няколко хиляди различни слоя. Природните ахати не са много ярки, обикновено са сивкави или червеникави но много добре приемат синтетични оцветители. Боядисаните ахати се отличават с много висока яркост и наситеност на цвета. По плътните (млечни) слоеве възприемат боята по слабо, по прозрачните – по-силно.
Ахата е един от най-красивите и популярни камъни след халцедоните. Гиздавите ивици образувани от наслоявания със ширина части от милиметъра до няколко милиметъра изтънчените цветови преливания, наситената палитра на окраската на този камък го правят много привлекателен. Различни изделия от ахат са известни още от дълбока древност находища на ахат има на всякъде. Важен източник при добиването на ахат това са находищата, мините. Произхода на ахата се свързва с вулканично биологичния видов комплекс:
Лави, Туфи, където се образуват миндалини. В празнините възникват слоеве с различен цвят вследствие в проникване на разтвори чрез колоноидните гело-образни вещества.
Всеки който се интересува от самоцвети знае че ахата не може да бъде объркан с никой друг камък. От всички разновидности на халцедона ахатите имат най привлекателни рисунки и най разнообразни цветове. Ахата е един от малкото минерали при създаването на които природата е вложила най-много фантазия. Разнообразието на цветове и форми му придават неповторимост а на много от тях и уникалност. Благодарение на красивия рисунък и многоцветност ахата винаги е намирал широко приложение.
Често се срещат ахатови жеоди които са запълнени с планински кристал (кристален кварц), аметист и др. Природата ни е подарила още един красив камък неговата обемна форма се състои от ахат и халцедон а вътре в него има жеод, запълнена с кристалчета от лилав аметист или планински кристал. Образувайки друс с неповторима красота кристалите уникално украшават тези образци, демонстрирайки красотата и единството на самоцвета. В Урал се срещат особено разновидност на уралския ахат- переливт, в който слоевете от халцедон сякаш текат с причудливи форми и струи, а цветовете се преливат от бял и синкав до жълтеникав, оранжев и червен. Особено известност е получил шайтанският переливт – много красив шарен многоцветен камък.

Магически свойства на камъка.

Счита се че само човек чист и високо нравствен може да намери ахат подаряването предизвика разположение към даряващия този камък е амулет с/у ухапване на отровни твари, спасява от отровата на разни същества и също така (отровни ) хора, предпазва от врагове.
Ахата е талисман който носи или дарява умение красиво да се говори и да се взимат правилни решения, а да се извършват правилни избори и постъпки, той укрепява разума и прави човека проницателен. Ахата способства за развитието на (надра) надарен човек и придава увереност на притежателя си. Особено е подходящ за художниците които се стремят да усъваршенствуват своето творчество. Рижо-кафявия ахат носи на притежателя си непобедимост в жизнени ситуации, способства любовта дружбата и подобрява взаимоотношенията; Той също така води своя притежател към богатство и слава. Способства за развитието на вътрешното „ Ци “ и предава увереност на човека. Ламите имат поверие че жълтия ахат изгонва от жилището и от тялото а човека злите духове. Препоръчва се украшенията с ахат да се носят на лявата ръка. Ахата е амулета на телците и талисмана на близнаците ( тъй като им помага да преодолеят лоши черти в характера си. Белият ахат притежава в себе си черти на луната, Венера, Сатурн и за това се счита за камък на мира и спокойствието и се използва като амулет срещу въздействието на силите на злото. Той способства за това в човека да се проявяват доброта, мекота, спокойствие, увереност в собствените сили. На жените се препоръчва да го носят в обеци.
В жълтия ахат последователно се съединяват, Венера, Меркурий, Сатурн. Това също е камък на добротата, мексоста и спокойствието , камък който способства благополучието в дома, укрепява заздравяването на семейството, придобиването и натрупването на знания. От древни времена се счита че това е камък на възпитателите, пръстен с ахат винаги е носил учителя (гуруто). Неговите целебни качества въздействат на физическото състояние на човека, на възвръщането и съхранението на жизнената енергия.

Сив ахат – камък на честните хора, той помага да се избегнат лъжливите ситуации, да се предпазиш от измама. Усмирява злобата, тушира скандалите и конфликтите, възстановява мира и равновесието в отношението м/у хората. В него са скрити свойствата на Венера, Меркурий и луната.
Син ахат – въплъщава в себе си Венера, луна, и уран. В живота на тези които го притежават той носи мир и любов подпомага различни придобивки, усилва творческите способности. Това е камък на дейните, активни творчески хора. Не се препоръчва да се носи постоянно, периодически е препоръчано да се сваля. Този камък е много подходящ за Водолеите, близнаците и девите. Не се препоръчва на лъвовете и козирозите. За останалите зодиакални знаци няма противопоказания.
Черният ахат заключва в себе си Венера и Сатурн. Това е камък който предпазва защитава човека от катастрофи и въздействие на черни магии. Той дарява на хората голяма вътрешна сила, твърдост на духа, устойчивост стабилност на моралното и материалното състояние. Способства за заздравяването на жизнената позиция на човек помага му да бъде по мислещ и целеустремен, прави по устойчиви и здрави в отношенията на близки хора.
Таг: Ахат, гердан от ахат, гривна от ахат, висулка от ахат, пръстен от ахат, обици от ахат

Няма коментари:

Публикуване на коментар