неделя, 20 януари 2013 г.

Лазурит - характеристика

Лазурит

Характеристика на минерала: Лазуритът се среща в различни нюанси на синьото, обикновено с бели калцитови и понякога жълти пиритови включения. Най-добрият лазурит е с еднороден син цвят с малко или никакви жили на друг минерал. Иметоидва от испанската дума lapis (молив). С дълбокия си син цвят и често със златисти включения на пирит лазуритът е бил ценен в древен Вавилон и Египет. Често употребяван от кралски особи. Лазуритът е един от скъпоценните камъни използвани за така наречената флорентинска мозайка (картини изработени с тънки яркооцветени камъни) изработвани във Флоренция от края на 16-ти век. От хилядолетия се използва за изработка на бижута.
Мистични сили: Традиционно се смята, че увеличава умствената яснота, енергията и спокойствието. Много подходящ за учители, преподаватели и лектори. Усилва творческото изразяване. Смята се, че е полезен при депресия. Също така лазуритът е много удачен за медитация. Основните находища на лазурит се намират в Афганистан, Египет, Канада, Чили, САЩ и Южна Америка. Гърците посвещавали лазурита на богиня Афродита, а в древните поеми (персийски) богинята на любовта се описва винаги с накити от лазурит. В Китай лазуритът бил символ и емблема на властта.  Когато отивала делегация в друга държава, ако пратениците не носели със себе си лазурит или изделие от него, просто не им вярвали и смятали, че лъжат. Лазуритът не е отделен минерал, а скала, съставена от различни материали. Познат е най-вече синият лазурит, примесен с малко количествохаюин, содалит и диопсид, с бели ивици от калцит и златист пирит.

Бърка се с азурита – меден хидрокарбонат със син цвят; двата камъка често се образуват заедно. Понякога на пазара се продава петнист яспис под името швейцарски лапис. От векове художниците получават от него боята ултрамарин. Името ”лапис лазули” идва от персийската дума лазард или лазувард (лазур), латинската лапис лазулус и арабската азул – всички те се отнасят до специфичния му дълбок и наситен тъмносин цвят. Плиний Стари пише, че римляните го наричали сапфирус.
Здрава, тъмносиня, метаморфозирана скала, с миниатюрни кристали от железен пирит и белезникави петна или жилки от калцит.Лазуритът е бил използван още от древността като декоративен материал. Бил е ценен високо в Египет, Максико, Индия, Персия и Месопотамия. При разкопките на халдейския град Ур са открити множество изящни цилиндрични печати от лазурит. Шумерите вярвали, че който го носи, носи Божеството със себе си. В гробницата на царица Пу-аби (2500 пр. н. е.) в един древен шумерски град, са намерени многобройни накити от злато и лазурит. Асирийският бог на Луната Син бил изобразяван с дълга брада от лазурит, като доказателство за истинската му божественост. Той е бил свещен камък и за египетската богиня Изида, наричана ”престолът на боговете”. Често била изобразявана с бог Хор в скута си и символизирала божествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управлява Египет.Гърците и римляните награждавали с лазурит онези, които извършвали някакъв подвиг и проявявали голяма храброст. В Китай той бил удостоен с честта да влезе в списъка на ”Седемте скъпоценни неща”. По време на церемонии в Небесния храм носели орнаменти от лазурит (люли). Руската императрица Екатерина II украсила една от стаите в двореца си с лазурит и кехлибар. Асирийците го наричали укну. Но в много древногръцки текстове той е обозначен като сапфир. Днес редица историци смятат, че под думата ”сапфир” във всички стари ръкописи всъщност се има предвид лазурит.Лекарите в Древен Египет, Шумер и Вавилон го използвали за лечение на много болести, сред които невралгия и главоболие, камъни в жлъчката, депресия, безсъние, треска и катаракта. Той бил прилаган чак до XVII век като лек срещу епилепсия, деменция, болести на далака, меланхолия и нощни кошмари, както и срещу помятане. И до днес жените в Македония носят амулети от лазурит, който наричат ”спирач”, за да се предпазят от спонтанен аборт.
  Връзката с човешките очи може би идва от употребата на лазурита при направата на стилизирано око, наречено ”Окото на Изида” или ”Всевиждащото око” на богинята Маат. Тъй като Изида е бдяла над мъртвите в последното им пътуване, такова око от лазурит било поставяно в саркофага с мумията. Върховните египетски магистрати носели ”окото на Маат”, докато раздавали правосъдие. Египтяните изработвали много предмети от лазурит, включително скарабеи, ”Окото” и ”Сърцето на Хор”. Съдиите носели на врата си малка фигурка на богинята на истината Маат; лазуритът се смятал за неин свещен камък. Той се ценял толкова високо в Египет, че бил използван в големи количества за най-различни религиозни предмети.През XVIII век струвал 15 пъти повече от смарагда, защото бил твърде популярен, но труден за намиране. В онези времена го носели предимно за укрепване на сърцето и за лечение на депресия.Тъй като бил смятан от магьосниците за камък на Венера, хората си го разменяли като подарък за заздравяване на приятелството.
Магически свойства:  Прогонва нещастията. Лекува безсъние, заболявания на очите и жлъчката. Понижава температурата. Символизира искреност, истина и дружелюбие. Носи надежда и вяра. здраве и благоденствие. Съдейства за изпълнение на обещанията. Предпазва децата от различни беди. Способства за дружба и искреност, взаимна обич, майчинство и красота. Помага за леко раждане. Носи радост, успех и щастие, а също и здрав сън. Способства за предвиждания и предсказания. Отстранява болка и жлъч, меланхолия и тежки мисли, противодейства на отрови.
Лазуритът е голям лечител и чистач; въздейства върху щитовидната жлеза и пета чакра (гърлената). Въпреки че помага на хората да видят по-ясно емоционалните си проблеми, няма да успокои свръхемоционалната личност. Добър помощник при треска, епилепсия, проблеми с очите и далака.
Подходящ е за зодиите Везни, Водолей, Стрелец.
Най-доброкачественият лазурит се добива от векове в провинция Бадакшан, Афганистан, много преди Марко Поло да посети мината през 1271 г. сл. Хр. Също така има находища край езерото Байкал в Русия. По-нискокачествените образци идват от Чили, Сибир, Бирма, Пакистан, Ангола, Канада и САЩ
Таг: Лазурит, гердан от лазурит, гривна от лазурит, висулка от лазурит, пръстен от лазурит, обици от лазурит

Няма коментари:

Публикуване на коментар