неделя, 20 януари 2013 г.

Карнеол - характеристика

Карнеол

Характеристика на минерала:
КАРНЕОЛ ( СЕРДОЛИК ) Карнеол – разновидност на халцедона с червен, розов до оранжев цвят , Халцедонът е микрокристалинна влакнестата разновидност на кварца . \ Твърдост : 6,5 – 7 \ Относително тегло : 2,57 g/cm3 \ Цвят : Червен, розов до оранжев цвят има восъчен блясък. Като примеси в него се съдържат вариращи количества вода, желязо, алуминий, магнезий, калций и има неравен лом . \ Синтетични аналози и имитации : Най-ярките и с наситени цветове са карнеолите от Индия. Често продаваните карнеоли са оцветени изкуствено. \ Вид обработка : Освен за кабошони, от този материал се правят малки каменнорезни изделия ( бижута, амулети, талисмани и култови предмети) сердоликът бил използван от времето на ранния неолит -18 хил. г. пр. н. е. За лабораторни цели се изготвят хаванчета , шпатули и др. \1.Български – Карнеол ; 2.Руски – Карнеол, сердолик ; 3.Английски – Carneol ; 4.Немски – Karneol ; (1) Карнеол от латински „cornum” или “cornus” – „плът” или „месо” ; (2) от латинската дума Icornum – плод на дрян . \ Календарно-зодиакална символика : Скорпион – Марс МИТОВЕ , ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ
В древността карнеолът е използван като камък, който спира кръвотечението и потиска гнева , за постигане на съгласиет и добро здравето . Дарява любов съпружеско щастие и смелост . Помага да се съхрани спокойствието , предпазва от врагове . Й. Гьоте, пише за този камък: „ … Сердоликов талисман на този, който вярва, за благо му е даден…” . Според повечето древни и съвременни автори, карнеола има следните качества / свойства : – ярко изразено успокояващо и отпускащо действие, предотвратява кавги и спорове, подобрява настроението, помага за успех в начинанията, избавя от пристъпи на меланхолия, черна завист, укрепва мъжеството в тежки минути на живота, дава защита срещу лъжи и ненавист; – засилва паметта, развива красноречието, засилва предчувствието и проницателността на този, който го носи; – този камък помага за обективно правосъдие и установяване на справедливост, за бързо разрешаване на съдебни дела, предотвратява бюрокрацията в работите; – амулетът от сердолик пази от нещастни случаи и стихийни бедствия, преждевременна смърт, защитава от мълнии. При описанието на ефода (наметка-нагръдник) – на първосвещеник,се споменава и сардера (сардоникс / сердолик ) заедно с още 12 камъка.. В Библията сердоликът е споменат също така при описанието на украшението на стените на Небесния Йерусалим – града на бъдещето . Също така Пророкът Мохамед много ценял сердолика и го разграничавал от всички скъпоценни камъни. Най-древните подробни описания на сердолика и неговите свойства се съдържат в труда на ученика на Аристотел и последователя на Платон-Тиртамос от Ерез (Теофраст; 372-287 пр. н. е.) и в многотомната „Естествена история” на Плиний Старши. Данни за свойства на сердолика се съдържат в китайски, индийски, римски и гръцки трактати, най-древните асировавилонски клинописи, съчиненията на арабските и персийските автори, средновековните закавказски и европейски лапидарии (книги за лечебните свойства на камъните), трудовете на Бируни, Авицена, Алберт Велики, Агрипа Нетесхайм, Парацелз, Георгий Агрикола, Боеций де Боот и много други най-известни лекари, учени, мистици. В Русия и сега сердоликът се използвал при изработване на предмети на религиозния култ (панагии, митри, кръстове, обковки на иконите) .
Магически свойства на кристала:
Учените обясняват лечебните свойства на сердолика с неговото слабо радиоактивно излъчване в дози, най-благоприятни за човешкия организъм. Сердоликът работи с енергии с по-ниски честоти на вибрациите, отколкото аметиста и планинския кристал. Енергията на оранжевия лъч може да задвижи процеса на интеграция и откриване на своя вътрешен „Аз” при този, който не знае откъде да започне. Е. Бадигина при създаването на метода на сердоликотерапия за лечение на рани, възпалителни процеси, подобряване състава на кръвта и възстановяване на нервната система е показала, че при малки дози от естествената радиация на някои видове сердолик, най-важните жизнени процеси на организма (например, деление и растеж на клетките) се стимулират, а при по-големи дози се забавя. Сердоликът е един от най-мощните носители на цветния лъч, повишаващ нивото на възприемчивост на цветните енергии във всяка клетка. В началото – и достатъчно продължително време – го носете на врата, на верижка или като гердан от големи мъниста. Само след този етап на адаптация, може да се използва единичното топче за лечение. Ако усещате някакво неприемане на камъка, носете го всеки път по няколко минути – дотогава, докато съпротивлението на неговото въздействие не отслабне и сердоликът не започне да носи успокоение. Сердолика има свойствено да събужда чувството за радост, но може да предизвика и дискомфорт, ако го носите дълго. Помага при главоболие. Този камък, като се приема вътрешно с други билки, премахва вътрешни хемороиди, също така и излишното менструално течение. За карнеола даже и неуките казват, че премахва гнева на носещия го. Ползва се за успокояване на треската и лекува нервни болести, заздравява зъбите, регулира менструацията, бактерициден е и помага за заздравяване на раните , възстановяването на нервната система, подобрява състава на кръвта, премахва отоците и туморите. Повишава се апетитът и се подобрява сънят. Карнеолът с червен цвят като месото се използвал от жените на Изток по време на раждане, като го държали в ръце. Препоръчват да се носи при базедова болест.

Сердоликът е скритокристалистическа, тънковлакнеста разновидност на кварца. Слабо реактивен, по химически състав е силициев двуокис и желязо. Твърдостта му е 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6 грама на куб. см. Той е халцедонова разновидност и се среща като подобие на бадемова ядка сред вулкански скали, но има и жилни находища. Цветът му е светло кафяв, оранжев, оранжево червено и тъмно кафяво. Без цепителност с мидест лом и стъклен блясък на кристалните стени или маслен блясък на отломените повърхности. Находищата му са Бразилия, Франция, Казахстан и България. Още в древността са го използвали като са го слагали на колани под формата на детелина в чест на Изида. Също и при погребения са го поставяли в саркофазите като са мислели, че ще им помогне по- лесно да преминат в отвъдното. Поради голямата му твърдост в древността са го използвали и за украсяване на гербове и печати. В древен Рим върху сердолик гравирали изображения на богове , герои и императори. В Индия се е смятало, че камъка спомага за вътрешното развитие на човека и бременните жени били длъжни да го носят, за да помогне на детето в живота и да има щастлив живот. Мюсюлманите също го признават и техният пророк Мохамед е казал: «Който носи на пръстена си сердолик, той непрекъснато ще пребивава в благоденствие и радост». А също е казал «Носете пръстен със сердолик , той прогонва бедността». Те приемали, че във вид на колие успокоява силният гняв. Сердолика се признава за лечение на почти всички болести. Камъкът го слагат на очите оранжев сердолик за да помогне при напрежение и болки. Червеният регулира менструацията и укрепва зъбите. Препоръчва се да се носи и при базедова болест. Спомага бързо да се излекуваш от рани и язва. Полезен е и при бронхиална астма, ревматизъм, малария, ифекционни болести и анемия. Камъкът го нагрявали и го държали на болното място от три до пет минути. Вярвали са, че това е камъка на щастието и здравето и предотвратяването на кавгите и споровете.
Таг: Карнеол, гердан от карнеол, висулка от карнеол, гривна от карнеол, пръстен от карнеол, обици от карнеол

Няма коментари:

Публикуване на коментар