неделя, 20 януари 2013 г.

Лунен камък - характеристика

Лунен камък

Характеристика на минерала:
Лунният камък е с различни цветове, вариращи от безцветни до бяло, сиво, кафяво, жълто, оранжево, зелено или розово. От прозрачен до полупрозрачен. Има сребриста или синкава иридисценция. Лунният камък е скъпоценният къмък за 13-тата година от брака.
Бил е много популярен сред древните римляни, които смятали, че е образуван от лунната светлина. В Индия се смята за свещен камък
Много често за лунен камък се представя опалитът (синтетичен опалесцентен кристал), който също е красив и има опалесценция подобна на лунния камък, но е по-евтин от него.
Мистични сили:
Твърди се, че лунният камък защитава жените и бебетата. Балансира Ин и Ян. Носи успех и щастие. Легендата гласи, че е много желан подарък за влюбени, тъй като засилва тяхното увлечение и страст. Лунен камък е намерен в Бразилия, Алпите, Индия, Мадагаскар, Мексико, Мианмар, Шри Ланка, Танзания и САЩ (Пенсилвания и Вирджиния). В Шри Ланка се добива най-високо качествения лунен камък.Лунният камък е минерал, с прозрачен синьо-бял отблясък. Макар че се среща и с светложълт цвят, някой го наричат рибни очи. Другото име на камъка е селенит. Камъка е разновидност на фелдшпата, цвят син с бели отблясъци и много напомнят на лунната светлина, но няма отношение към луната.Химическата формула е К(AISi308). Добива се от Бирма, Индия, Шри Ланка, Бразилия, САЩ, Мексико и други страни. Цената му се покачва ако е по-силна неговата прозрачност и разбира се важно значение има големината му. Трябва да се носи с особена грижа, макар че ако се захаби можем да го полираме и отново ще блесне.
Лунният камък се счита за камъка на любовта. В Индия го почитат като камъка на съня. Не случайно вавилонските магьосници го слагали под езика и получавали видения, които след това тълкували.
Смятали са още, че този камък е антагониста на слънцето и има странна връзка с луната – по-ярко светел при новолуние и събирал древна магическа сила, като концентрирал в себе си положителната сила на луната.
От европейски схващания символизирал здраве, богатство и дълголетие, а по индийски- надежда.
Той помагал на девойките да станат жени. На британския остров съществувала легенда, че лунният камък давал ораторски способности, а също го носели и адвокатите и юристите пред публични изяви. Индийците смятат, че ако се сложи в тъмна стая от него се отделя целебна влага, която е способна да излекува меланхолията, смъква високата температура, бъбречни заболявания, възпаления и инфекции, епилепсия и други нервни разстройства.
Камъкът е опасен за тези хора които страдат от мечтателност и от капризните, тъй като изостря тези качества.Ако окачим този камък на неплодородно дърво, то дървото отново ще стане плодовито. Смята се, че на родените в юни, камъка ще донесе щастие и благополучие.
Но също така, може да се носи и от останалите знаци от зодиака с изключение на Стрелеца, Овена и Лъва.
Талисмана не е необходимо да се носи постоянно, може да го слагате в периода от новолуние до пълнолуние.
Защото когато луната е в други фази, камъка може да стане енергиен вампир и вместо да помогне може да навреди.Лунният камък е наричан още воден опал, рибешко или вълче око. Това е вид фелдшпат, наречен ортоклаз. Доставя се от мините в Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и обработи на кабошон, проявява ефекта на котешко око – променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му. Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко.

Магически и мистични свойства: 
Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с Луната; бил е използван при нарастваща Луна за любовна магия, а при намаляваща – за педсказване на бъдещето. Плиний нарича лунния камък астрион, астриотес и церауния. Той го описва като прозрачен или почти прозрачен, с ярко бяло петно, което се движи, когато се завърти камъкът – подхоящо описание за минералите от вида котешко око. Според него, най-хубави церуании (гръмотевични камъни) се добивали в Кармания; те имали синкав оттенък. Гърците го наричалиафроселени - комбинация от имената на две богини – Афродита и Селена. Образци от този минерал са намерени в римски накити от 100 г. сл. Хр., а в Далечния изток – дори и по-стари. През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита. Вярвали също така, че носи щастие в любовта, късмет в хазартните игри и лекува епилепсия. Най-благоприятното време за носене на лунен камък било в понеделник – деня на Луната, както първоначално го наричали. Камилус Леонардус, лекар от XVI век, го споменава като селенит. Но това е различен минерал. Той пише, че в лунният камък има фигура на луна или звезда.В Индия се смята за много свещен и се полага само върху жълт плат. Там го наричат кандра канта и твърдят, че светлината на пълната Луна му дава магически и окултни сили. Смята се, че носи много добър късмет и дава на човека способността да вижда в бъдещето. В Азия вярват, че най-красивите синкави лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също го смятат за камък на големия късмет. Той предпазва пътешествениците, носи успех и щастие, особено в любовта; освен това дава вдъхновение. Засилва емоционалността, мечтателността и нежността. Стимулира добрите спомени и чувствата. Прекалено самоуверените и непреклонните прави по-меки и сговорчиви. При продължително съзерцание помага при епилепсия и бъбречни кризи. Спомага за дълголетие, добро здраве и богатство. Повишава благоразумието. Носи надежда. Укрепва предпазливостта. Гони опасности и беди, а също и апатията. Увеличава плодородието. Засилва способността за предвиждане и предсказване, дори за магии. Помага при ”женски болести” и раждане. Пречиства лимфната система; балансира панкреаса, стомаха и хипофизата. Може да намали оток и да изхвълри излишните телесни течности.
Профилактични и лечебни свойства според легендите:
ангина; безсъница; хормонални разстройства; депресия и остри хронични заболявания; костни и ставни заболявания; треска; епилепсия; паралич; загуба на паметта; черен дроб; повръщане; заболявания на централната и периферната нервна система; психични заболявания (лунният камък в този случай трябва да се носи на шията). Находища:  Навсякъде по света, но най-големите образци се срещат в Норвегия, Русия, САЩ, Канада, Кения, Индия и Шри Ланка.
Таг: Лунен камък, гердан от лунен камък, висулка от лунен камък, гривна от лунен камък, пръстен от лунен камък, обици от лунен камък

Няма коментари:

Публикуване на коментар