неделя, 20 януари 2013 г.

Котешко око - характеристика

Котешко око

Характеристика на минерала: Диапазонът на хрозоберила е от полупрозрачен до мътен, със стъкловиден блясък и твърдост 8,5 по скалата на Мос. Когато се шлифоват, тези камъни са първокласни, но им липсва пламък.
Името идва от гръцката дума „chysos”, означаваща златен и „beryllos”, отнасяща се за берилиевото съдържание. Често името хризоберил е изричано, като синоним на групата на берила, чиито представители са изумруда и аквамарина. За разлика от името си, хризоберила не е всъщност берил, той формира напълно независима категория камъни.
Има два подтипа хризоберил, особенно ценени като скъпоценни камъни: котешко око и александрит. Освен златен, хризоберила може също да съществува в сенки на зелено и кафяво, както и известният сменящ цвета си алекснадрит, който показва едновременно червено/лилаво и зелено.
Повечето хризоберили се намират в Русия. Други залежи има  в Китай, Шри Ланка, Бирма, Бразилия, Зимбабве, Танзания и Мадагаскар.
Котешкото око има тясна бяла линия, по средата на жълто-сивкавия камък, в следствие на пероподобни, спиралообразни, или иглоподобни рутилови включвания. Когато камъкът се завърти на светлина, този фин сноп от нишки в средата изглежда като че се плъзга по повърхноста на камъка. Опричното качество е известно като „chatoyancy” от френската дума „cha” за котка и „oeil” означаваща око.
Ефектът на котешкото око може да се появи и в друг тип камъни, но те да не са хризоберил. За това трябва да се обръщаме към този камък по- точно, като споменаваме името му, например : кварц котешко око. Когато при хризоберила, ефектът котешко око отсъства, камъните се шлифоват като фасетирани. Котешките очи винаги се шлифоват кабошон, тъй като дългите кръгли форми ще засилят линията на окото и ще я направят видима. Хрозоберил котешко око е истинска рядкост и е открит в няколко находища в целия свят. Ефектът котешко око по принип, не се подобрява изкуствено, но понякога камъните се ирадиират за да се промени цвета им.
От древни времена, котешкото око е камъка, за който се е считало, че предпазва от бедствия на пристаните. Той е особенно ефективен предпазващ камък – талисман. Имайки предвид златните си тонове, хризоберила е асоцииран с богатството. Тази идея не е безпочвена, след като в най-доброто си качество, котешкото око се нарежда между камъните от луксозната класа.
Основно, както и при другите представители, цената на хризоберила зависи от качеството му, неговите красиви цветове и привлектелност. Всеки, който иска да си закупи котешко око с хубав основен цвят и изразителен ефект, ще му се наложи да запретне ръкав и да бръкне надълбоко в джоба си. Поради факта, че тези камъни са високо оценени заради рядкоста и красотата си. При покупката трябва да се обърне внимание, дали „окото” има фина линия, пробягваща през него, като тя може лесно да се забележи. При изключително добрите видове, окото изглежда отворено и затворено при местене на камъка под светлина. Хубавите котешки очи трябва да притежават отличителен цвят и да са колкото може по-прозрачни. Най-популярните са тези с красив медно -жълт цвят и тези с хубави зелени тонове.
Повечето варианти на котешкото око са атрактивни и екстремно ценени камъни. Пасват добре и на мъжка бижутерия.
Дисциплината и самоконтролът са главните качества, асоциирани с хризоберила в модерната терапия с камъни. Хризоберилът подсилва концентрацията по време на учене и помага на собственика си да мисли по-чисто и предприемчиво. Благодарение на тайната сила на хризоберила, се твърди, че негативните мисли се трансформират в позитивна енергия. Положителните качества са подсилени, когато котешкото око е от хризоберилов произход. Камъкът промоцира толерантността и хармонията. Котешкото око е разновидност на кварца, пронизана от иглестите маслиненозелени кристали на рутила. Химическата му формула е AL2[ BeO4] Името си придобива от оптическият ефект във вид на рязка светлина напомнящ очите на котките. Ефектът възниква от разсейването на светлинните лъчи, паралелно преминаващи през структурата на примесите и кухините, разположени в равнина перпендикулярна на основата на камъка. От гръцки chysos- означава златен. Цветът му е от полупрозрачен до мътен, със стъкловиден блясък. Твърдостта му е 8,5 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6. Камъка има тясна бяла ивица по средата на жълто-сивкавия камък в следствие на перо подобни, спиралообразни или иглоподобни рутилови включвания. От френски оптичното качество е известно като chatoyancy — cha — котка и oeil — око. При този камък винаги се прилага шлифовка, като по този начин дългите кръгли форми ще засилят линията на окото и ще я направят видима. Котешкото око е рядкост и е открит в няколко находища в целия свят. Известни находища има в Норвегия, Квебек, Колорадо и Мадагаскар. Според древните лечители той лекувал астма, болки в гърлото, психични заболявания и дифтерит. Смята се, че камъка носи здраве и дълголетие и е талисман на хазартните игри. При купуване на този камък трябва да се обърне внимание дали окото има финна линия пробягваща през него.
При качествените видове окото изглежда отворено и затворено при местене на камъка под светлина. Камъкът трябва да има отличен цвят и прозрачност, най- красивите са медно жълти или с хубави зелени тонове. Препоръчва се за зодиите на Близнака и Девата. С камъка стабилизира състоянието на човека, увеличава волята му, интуицията му и благоразумието му. Предпазва от чуждо влияние и лоши очи, съхранява любовта, предпазва от изневери и алкохолизъм. Пръстени с такива камъни при приближаване на опасност започват да се усещат като пречка или дискомфорт на пръстите. Някой казал, че този камък е паднала на Земята звезда или, че са следи от стъпките на Бог когато е ходел по земята.  Котешкото око още е известно, като цимофан или александрит, на името на руския цар Александър II.
КОТЕШКО ОКО – КВАРЦ
Характеристика на минерала:
Кварцът с включвания от рутил, известен още като “рутилов кварц“, е най-популярният представител на една група скъпоценни камъни, позната под общото име “сагенитов” кварц.  Терминът сагенитов се отнася до кварц с включвания от различни, обикновено неизвестни, минерали с кристали под формата на иглички или власинки и произлиза от латинската дума “sagenа” за едро-изплетена рибарска мрежа. Рутилът е най-често срещаната разновидност на титановия двуокис (TiO2), като другите две, анатаз и брукит, са доста по-рядко срещани. Рутилът обикновено съдържа в себе си до 10% желязо, както и  редките земни елементи ниобий и  тантал. Комбинацията от тези примеси определя цвета му от жълт, през червен, до червено-кафяв. От там и името, прозлизащо от латинското rutilus и имащо значения червен, златист, кестеняв, лъскав. Древните гърци наричали рутиловия кварц хризотрикс (chrysotrix) – “златиста коса”. Друг известен минерал който се среща под формата на иглести включвания в кварца е турмалинът. Съответно тази разновидност на кварца се нарича турмалинов. Турмалинът е известен скъпоценен камък сам по себе си и е представен със собствена страничка на нашия сайт. Измежду другите минерали, наблюдавани под формата на иглести включвания, могат да се споменат актинолит, гьотит, стибнит и т.н. Кварцовите образувания често включват в себе си кристали на други минерали, които нямат непременно иглесто-влакнеста структура, но също така са много красиви. Примери за това са минералите пирит, хлорит, епидот, хематит, хорнбленда, манганов окис и други. Включвания се наблюдават както при безцветния (планински кристал), така и при  опушения  кварц. При розовия кварц и при аметиста включвания се наблюдават доста по-рядко. Най-високо ценени са образците с висока прозрачност на кварца и с паралелни иглици на включванията. Кварцовото “котешко око” е породено от многобройни микроскопични рутилови кристали, разположени паралелно в основната маса на кварца. Микроскопичните рутилови кристали са причината при кварца (безцветен или розов) понякога да се  наблюдава и оптичният ефект астеризъм под формата на шестлъчева звезда. Феномените котешко око и астеризъм могат да се наблюдават единствено когато камъкът е оформен с изпъкнала повърхнина (кабошон, сфера или полусфера).
Астеризмът не трябва да се бърка с т.н. рутилова звезда, която представлява звездовидно образувание-включване от рутилови игли с общо начало, най-често кристал пирит. Една от най-желаните придобивки за колекционерите на кварц с включвания е образец с добре оформена шестлъчева рутилова звезда. Кварцът с фини рутилови нишки в нюанси на златисто-жълтото е известен с популярното си название “Косите на Венера”. Кварцът с включвания от черни турмалинови (шерл, елбаит) кристали много често се нарича “Стрелите на Амур”. Понякога е възможно турмалинът да е в зелен или в друг цвят. За разлика от рутиловите включвания, турмалиновите са по-груби, по-хаотични и по-неравномерно разпределени. Турмалинови кристали, наред с кристали от хлорит, хематит и други минерали могат да се наблюдават и при т.н. “градински кварц”. Пре него включванията нямат иглест или влакнест характер, а са по-скоро от къси групирани кристали. Следва да се отбележи, че с намаляване на размера на единичните кристали на включванията, те започват да се възприемат от човешкото око по-скоро като промяна в основния цвят на кварца, отколкото като индивидуални образувания. На следващите фотографии са показани сфери от сагенитов кварц с включвания от различни минерали. Зелената сфера в средата на лявата фотография е най-вероятно с включвания от актинолит или зелен турмалин, а за централната сфера на дясната фотография предполагаме, че е с включвания от гьотит. Всеки един от включените минерали може да промени субективното възприятие за оцветеност на бецветния кварц както следва: рутил – златисто-жълто до златисто-кафяво; турмалин – черно, зелено и др.; актинолит – зелено; хематит – ягодово/малинено червено; гьотит – червено до червено-кафяво; лепидокрозит – червено; хлорит – зелено, и т.н. В естетиката на китайската философска система Фън-Шуй скъпоценните камъни заемат доста важно място, като в частност скулптурни фигури от кварц със или без включвания са важна част от баланса и хармонията на заобикалящата човека среда. На фотографията горе в средата е показана скулптурна фигура от сагенитов кварц, а отделно сме публикували фотографии на подобни по предназначение фигури от различни разновидности на кварца в галерията тук. На средната фотография по-долу е показан традиционен китайски амулет от безцветен прозрачен кварц с включвания от хлорит. Обработката на този къс кварц е показателна за фантазията на тамошните гравьори на камъни и майсторството с което успяват да преобразят един на пръв поглед “дефект” на камъка, каквото представлява едно включване, в акцент придаващ живот на иначе скучноватото парче прозрачна безцветна маса. В още по-голяма степен това може да се забележи в галерията с фигури от кристал, където показаните образци са зашеметяващ пример на постиженията на една хилядолетна традиция в обработването на скъпоценни камъни.
Магически свойства:
Легендата за “Косите на Венера” гласи, че речните нимфи се скарали коя да вземе падналите на речния бряг “копринени нишки” след като богинята приключила тоалета с разчесването на косата си. За да не остане някоя нимфа обидена, речният цар ги “заключил” в камък.  Съществува вярване, че рутиловият кварц забавя процеса на стареене и е мощен лечител. Отделно за самия рутил се смята, че усилва присъщите свойства на основния кристал. Рутиловият кварц е камък, който повишава енергията и я разпределя на всички нива. Специалистите по Фън-шуй препоръчват поставянето на кварцови кристали с рутилови включвания в местата със застой на енергията чи. Според теорията за чакрите, златистото е цветът на третата чакра и е един от цветовете на коронната. Рутиловият кварц е камъкът, който осъществява връзката между тях, т.е. между волята и безкрайността. Турмалиновият кварц е “сплав” от два изключителни скъпоценни камъка: кварцът, който е камъкът на енергията и турмалинът, който неутрализира негативната и усилва собствената енергия. Вярва се, че тази комбинация изгражда идеалният камък-пазител или щит. За всички сагенитови кварцове се смята, че извличат токсини от тялото и съответно са полезни при прекъсване на зависимостта от тютюнопушене или други субстанции.
Таг: Котешко око, гердан от котешко око, висулка от котешко око, гривна от котешко око, обици от котешко око

Няма коментари:

Публикуване на коментар