вторник, 22 януари 2013 г.

Тигрово око - характеристика

Тигрово око

Характеристика на минерала:
Тигровото око е полупрозрачен кварц или халцедон, с красив жълто златисто или златисто кафеникав цвят и копринен оттенък. Цветът си придобива от включените примеси в него окиси на желязото. Той е полускъпоценен камък с твърдост 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6. Находищата му са в ЮАР, Намибия и Западна Австралия. В изграждането му влизат множество влакна на минерала крокидолит и така на повърхността му се образува светлинна лента напомняща на тънка разтегната зеница. Участието на желязо в състава на камъка му предава кафеникаво златист цвят с копринен оттенък, по който се отличава от котешкото око което има оптически ефект. Камъка е известен още в древността. Римските войници са го носели като амулети с гравирани на него символи, които са ги защитавали в боевете. Маговете са го смятали, че това е камъкът който управлява слънчевата енергия и я преобразува в поток с целителна еманация, като я отпращат към тялото на човека. Затова камъка го носели хора които са болни и отпаднали. Индийците вярвали, че това е камък който предпазва от всичко и е камък стимулатор. Съвременниците мислят, че помага при бронхиални астми. Камъкът обостря интуицията. Помага като успокоява гнева и носи успех на добрите хора, а също лекува ревността. Смъква кръвното и лекува псориазис. Полезен е още при възпалителни процеси, астма, слаба сърдечна дейност, възпалено средно ухо, , при парализа след инсулт, хронични депресии и ревматизъм. Съответства на хората от зодия Козирог, Телец и Дева. Някой говорят, че това са паднали от небето звезди. От тях се изработват огърлици, статуетки, пръстени и миниатюрни дръвчета. Камъка може да помогне и да възстанови организма след операция, а и предпазва от безсъние и кошмари. Псевдоморфоза на кварца с големи количества влакнести паралелни включения (азбест).Цвят : прелива от кафяво до златисто жълто.

Вярвания: Предпазва от уроки и от необоснована ревност.Засилва у притежателя си способността за съсредоточаване, насочва го към съществени дела. Укрепва здравомислието. Стимулира педагогическите способности.
Носи здраве и разсъдителност. Покровителства стопанските дейности, а също и воинските дела.Предразполага към медитация.Отдалечава опасности и беди. Враг е на раздразнителността и умората. Предпазва от кражби и покушения. Хищните зверове бягат от него. Проваля коварните замисли на враговете. Отстранява делничното и рутинното.Символика и мистични сили на камъка: Тигровото око е камък-пазител. Използва се в магическите практики като амулет за защита от негативни енергии, зли очи, щети, за защита при пътуване. Укрепва концентрацията, самообладанието, помага за успех в работата и развиване на педагогическите способности. Изостря интуицията и изпраща предчувствие при приближаване на беда. Твърди се, че в такива моменти украшението от тигрово око започва да натежава, да пречи и създава чувство за дискомфорт. Отстранява недоразумения в семейството и неоснователна ревност.
В лечебен план се препоръчва от литотерапевтите за възстановяване след тежки боледувания, за нормализиране на кръвното налягане и съня. Предпазва от кошмарни сънища.Като с всички скъпоценни камъни грижата за тигровото око трябва да е свързана с предпазване от драскотини и силен удар, агресивни химикали и екстремни температури.
В Китай тигровото око е известно като камък на сбъднатите надежди. То приближава изпълнението на желанията ви, развива търпението ви, помага да превърнете загубите в приходи. Полезно е за тези, чийто надежди често не се оправдават, за тези, които искат да получат подкрепа от по-висша сила. Това е камъкът на хората, които искат да поразяват всички с постиженията си.
Според индийците този полускъпоценен камък изостря интуицията, усмирява гнева и носи късмет, лекува необоснована ревност. Това е камъкът на хората с висока емоционалност, които са склонни по-скоро да се приспособяват към обкръжаващия ги свят, отколкото да го „преправят” според своето удобство.
Таг: Тигрово око, гердан от тигрово око, висулка от тигрово око, гривна от тигрово око, пръстен от тигрово око, обици от тигрово око

Няма коментари:

Публикуване на коментар