неделя, 20 януари 2013 г.

Кварц - характеристика

Кварц

Характеристика на минерала:

Двуокис на кремия, един от най разпространените минерали на нашата планета. Кварцът е твърд неговите кристали надраскват стъкло. (той отстъпва място по твърдост на топаза, елмаза, и на корунда). Произхода на термина кварц днес не е съвсем ясен.естествен камък кварц
Всички многочислени разновидности на кварца могат да бъдат разделени кристалически – планински кристал, морион, опушен кварц, аметист, цитрин, розов кварц, правем, котешко око и др, и скрито- кристалически – халцедони, хризопраз, сердолик, карнеол, сардер, сапфирин, плазма, хелиотроп, крема, ахат, оникс и др. Освен това при ювелирните изделия се използват планински видове (породи) , които се състоят основно от кварц – яспис и кварцити. Разтопеният в резултат на вулканичните процеси (аморфен кварц) се нарича вулканично стъкло (обсидиан) . От кварца също така са формирани опалите и кремъците. Кварца и неговите разновидности отдавна са използвани от човека за практически цели. При древните разкопки от първобитния човек които се отнасят към епохата на мезолита (8-12хил г. назад) са открити всевъзможни оръдия на труда както и за лов от крема а също така и от твърди кварцо-съдъжащи планински видове (породи – яспис и кварцит).
Eстествен камък кварц
От древни времена се считало че определени камъни могат да влияят върху съдбата именно кварца е бил един от най-първите и най-древни магически камъни за човека. Кварца притежава пълен спектър от магически свойства за всички случаи на живота и за всички знаци на зодиака.
Чистият кварц е безцветен и прозрачен като вода той е оксид на кремния ( SiO2 ) с възможни примеси и особености на вътрешната си структура. Самостоятелните кристали на кварца са 6 стенни и с заострена пирамидално връхче. Най характерните примеси на кварца това са съединенията с желязо и алуминий. Кварца изглежда по различни начини и по този начин образува голямата група на минералите. Масиви от кристали (розов, сив кварц). Има прозрачни кристали на планинския кристал и на жълтия цитрин, на опушения раух кварц, на черния марион и на светло лилавия аметист също така се среща млечен розов и син кварц. Зеления и кафявия кварц с примеси образуват една от разновидностите на авантюрина.Кристалите на кварца могат да съдържат в себе си тънки кристалчета рутил и турмалин. Интересни разновидности на кварца са котешкото, соколовото и тигровото око (асоциират се с други минерали).Кристалите на кварца често асимилират други породи (видове), формирайки се в цепнатините и пукнатините. Целият друз сраствания на кристалите на кварца може да достигне до няколко тона. В този смисъл особено се отделя изпъква

Mинерал кварцлилавия аметистов кварц. За разлика от аметиста той е непрозрачен и има бели концентрични кръгове, така наречените зони на растеж.Кварца често се облагородява с до полочване на златисти, жълти и оранжево кафяви оттенъци. При облъчване кварца получава наситено лилав цвят. Създава се изкуствен синтетичен кварц който се използва за различни нужди.
Кварца е устойчив на химично въздействие, той не реагира с обикновените силни киселини. Разтваря се само в хлороводородна киселина. Температурата на топене на кварца е 1570 градуса по целзий.

Днес на пазара често се среща синтетичен кварц който е съпоставим с цена на натуралния с естествения и се предлага за естествен. По често това са масивни колиета, топки или магически кристали. Те даже могат да имат пукнатини и вътре в себе си да съдържат въздушни балончета. Балончета в природните кристали обикновено се образуват там където големия кристал е асимилирал по малък и е нараствал около него и по този начин като чели повтаря някаква повърхност. Балончета още се образуват там където образуващото в кристалите вещество са в по-голямо количество от обикновеното и разпределени в обема на кристала изглежда като застинал поток. Леки петънца се образуват в местата на срастване на паралелните кристали като им придават вътрешен блясък. Цепнатинки се образуват от резките температурни амплитуди по време на кристало-образованието и те също не са случайни (получават се на местата на най-голямо вътрешно напрежение в кристала). Кристалите отхвърлят себе си от голяма част от примесите и в тях нищо не се образува. Наличието на отдели дребни или по-големи балончета обикновено говори за синтетичен кристал.
Кварц кристалМагически свойства на камъка.
Счита се че вода която е стояла в/у кварц оказва на организма на човек целебно и стимулиращо действие. Това не е удивително, та нали в природата животворната изворна вода също минава през пластове от кварц. Свойствата на кварца зависят от неговата конкретна разновидност. Известно е че всички кварцови минерали идеално прочистват пространството около нас. Кварца е много популярен. От него правят магическите топки и украшения.


Таг: Кварц, розов кварц, гердан кварц, гривна кварц, висулка кварц, пръстен кварц, обици кварц

Няма коментари:

Публикуване на коментар