неделя, 20 януари 2013 г.

Жадеит - характеристика

Жадеит

Характеристика на минерала:
Жад – общ термин използван за обозначаването на два различни минерала, изкуствено синтетично камъни – нефрит и жадеит. Външно нефрита прилича или изглежда на жадеит, визуално се отличават само по характера на обработената повърхност. От минералогическа гледна точка и двата минерала са съединения на кремния и химическия им състав е приблизително еднакъв. Само в качеството си на примеси в нефрита се срещат съединения на загния, желязото, никела, хрома и ванадия, а в жадеитите – съединения на натрия. За нефрита не са характерни чистите ярко зелени тонове които са свойствени за жадеита и са свързани с наличието на хром в неговата кристалическа структура срещат се от жадеити с белезникав, розова белезникав, с розови оттенки, виолетов и даже с син цвят.Оставени в проветрива среда в природата жадеитите жълтеят заради окислението на желязото.Хората са започнали да различават жадеита и нефрита чак след откриването на новия свят.
JadeНа територията на СНГ са започнали да внасят жадеита съвсем скоро но в света той е популярен отдавна тъй като е по чист на цвят и е по прозрачен от нефрита. Той е бил известен на човека още в каменния век се използвал за направата на оръжие и различни инструменти за бита. По късно са се научили да използват и обработват при изготвянето на ювелирни и художествени изделия най вече в централна Америка. Ако имате съмнения за качеството му най-добре е да се посъветвате със специалист. Хубави и кристални образования на жадеита се срещат много извънредно ярко.
Прозрачността на жадеита може да бъде различна: от полупрозрачен (най-тънко зърнест) и проблясващ до непрозрачен (най често срещаният си вид). Зад граница основен район за добив на жадеит са сверените окръзи около Бирма. Най- ценен е сорта имперски неговата е съезмерима с цената на изумруда. Голяма част от жадеитите се продават в необработен вид. Той се обработва основно в КНР и в неголеми количества в Хонг Конг. От него изработват пръстени, гривни, висящи украшения, различни сувенири и художествени изделия. Жадеитите които не са с ярка окраска понякога се обработват с органични бои оцветители. Те могат да бъдат отстранени от камъка с тампон напоен в азотна киселина.
Обработения жадеит може да се отличи от нефрита по характера на полираната си повърхност. Двата минерала имат различна микроструктура: Нефрит – влакнеста нишковидна структура, жадеит – зърнена структура, което води до образуването на характерна нащърбена „шагренова“, повърхност и при полировката му напомня на портокалова кора. Нефрита има гладка еднородна восъчна повърхност след полировката му. Плътността и показателите на яркост на нефрита (счупване) са по близки отколкото на жадеита. Жадеита може да блести за разлика от матовия нефрит. Но по принцип тези камъни много си проличат.
Таг: Жадеит

Няма коментари:

Публикуване на коментар