вторник, 22 януари 2013 г.

Топаз - характеристика

Топаз

Характеристика на минерала: Чистият топаз е безцветен, но също така се среща в широк диапазон цветове: жълто, синьо, розово, златисто, зелено, червено и кафяво.
Топазът е Al2F2SiO4. Това е един от малкото скъпоценни камъни, който се срещат в огромни кристали. Обикновено се намира в гранитни кухини. Камъкът е прозрачен със силен стъклен блясък. Чисти кристали топаз се използват в много бижута. Топазът е твърд минерал. Названието си е получил от мястото където са го намерили, остров Зебергет в Червено море.
В Русия го наричат сибирски елмаз. Открити са неолитни находки от топаз, за това го считаме за един от най-древните камъни.
Има голяма цветова гама, един от безцветните топази дълго време са го считали за най-големият и са го наричали ”Браганза” (1680 карата) инкрустиран в португалската корона.
Топазът притежава вътрешна игра на светлината, която напомня на утринната роса.
В Русия се намира старинен испански орден „Златното руно” в който са инкрустирани пет големи бразилски топаза. Най- разпространени са топазите със златист цвят. По-рядко се срещат с червено-виолетов цвят.
В днешно време топази се срещат в Бирма, Австралия, Япония, Намибия, САЩ, Северна Ирландия, Шотландия и Англия.
В древността са го считали за камъка на просветлението. Той е символ и на благоразумието, този който носи камъка придобива богатство, на мъжете дарява мъдрост, великодушие и ум, а на жените – красота и плодовитост.
Също така помага при безсъние, понижава кръвното налягане и лекува астма. Помага да откриваме лъжата и привлича благоразположението на шефовете.
Оранжево–червеният „Империал” е най- редкият топаз. Топазът се  съхранява отделно от другите бижута за да не ги драска.

Също трябва да се избягват резките температурни смени, може да стане по-блед, ако стои на пряка слънчева светлина.
Топаза има твърдост 8 по скалата на Мос, със силен блясък и прекрасно се шлифова.
Цвета му варира от бяло до жълто, от червено до кафяво или синьо. Розовият цвят при топаза се явява следствие от високотемпературна обработка, на която се подлагат червено-кафявите камъни.
Най-скъпи са оранжево-червените камъни, по-евтини са сините, които приличат на аквамарини, тяхният цвят се усилва изкуствено, а безцветните топази, както и почти всички други безцветни камъни, освен диамантите, са в най-ниската ценова ниша.
Почистването му става най-добре с хладка сапунена вода
Наименование: Съществува близка по звучене санскритска дума – tapaz – със значение огън. Може би тя е първоизворът на неговото наименование.
Твърдост: 8. Блясък: силен, стъклен. Среща се в различни цветове, предимно светли – жълт, син, сив, зелен, червен, безцветен. Леко се наелектризира при триене.Откъде идва името на топаза не е известно. Едно от предположенията е, че носи името на о. Топазиус в Червено море, където в древността добивали скъпоценни камъни. Плиний Стари говори също за топази в своята “Естествена история”. Но на този остров никога не е имало топази; там се добивали хризолити.
Твърдостта на топаза е висока 8 по Моос което го прави устойчив на надрасквания. Добре е обаче да се пази от много силен удар и екстремни темпертурни разлики.
Находища: Важни източници на топаз са в Русия (Сибир), Бразилия, Шри Ланка, Африка, Китай, Япония, Мианмар, Пакистан, Нигерия, Австралия, Мексико и Съединените щати (Мейн, Ню Хемпшир, Калифорния, Колорадо, и Юта). Най-големите известни находища са разположени в Minas Gerais в Бразилия. Символика и мистични сили на камъка: Топаза е символ на живота, успеха и изобилието. Като талисман се използва за привличане на успех, богатство, успех в професионалната дейност. Камъка дава енергиен заряд на интелекта, развива интуицията и предчувствията. Смята се, че притежателя му развива способността да вижда всичко в перспектива и да влияе на другите. Прояснява мислите, обуздава емоциите. В много страни по света вярват, че този камък защитава от магии, лоши очи и духове.
За лечение камъка се използва с голяма популярност от древността. Предимно при очни заболявания, отравяния, неврологични заболявания, заболявания на черния дроб, нарушения на репродуктивнита система. Предпазва от настинки, подобрява имунитета, подобрява съня, освобождава от безсъние и кошмари.

История и легенди: Още в древен Египет и Рим познавали топаза. Римляните внасяли топази от о. Цейлон (Шри Ланка), който и до днес е богат източник на скъпоценни камъни.През средновековието топазът нямал особена популярност в Европа, въпреки че го ползвали за направата на украшения за особите от кралските дворове, както и за предмети, свързани с религиозния култ. Вярвало се, че укрепва ума, предотвратява умствените разстройства и внезапната смърт. В трактат от XI век топазът се препоръчва за лечение на слабо зрение със следното предписание: да престои три дни и три нощи във вино, и след това да се постави на болното око.
В документ от XIII век се споменава, че топаз, с гравирана върху него фигура на сокол, може да помогне на своя притежател да спечели благоразположението на принцове, крале и магнати. В следващите векове топазът бил препоръчван като лек против лудост, а така също като средство за охлаждане на прекомерен гняв и увеличаване на благоразумието.
През XVIII век добива особено широка популярност и разпространение в Испания и Франция. Вграждали го във великолепни бижута редом с диаманти. В началото на XIX в. с топаз и аметист били изработвани най- стилните украшения (обеци и огърлици) във Франция и Англия.

Вярвания: Стимулира съобразителността и обективността. Носи богатство и признание. Съхранява красотата. Поражда чувство за безметежна радост от живота. Развива фантазията. Привлича благосклонността на околните към притежателя си. Предпазва от уроки. Покровителства пътешествениците и артистите.
Дарява мъжете с мъдрост, а жените избавя от безплодие. Засилва обективността и оптимизма. Гони зли духове и магии. Отстранява долни страсти, ревност, ярост и гняв. Притежателят му получава признание в творчеството.
Вярва се още, че топазът носи взаимност в любовта. Засилва великодушието, жизнерадостното настроение и вярната служба. Съдейства за благоденствие и за проява на милосърдие. Прекратява свадите и споровете. Способства за чистота на помислите и за честност.

Лечебни и профилактични свойства според легендите: ангина; безплодие; безсъние; хормонални разстройства; остри и хронични депресии; женски болести; зрение и очни болести; кожни болести и екземи; кръвотечение; епилепсия; черен дроб и жлъчка; заболявания на централната и периферната нервна система (в комплект с александрита); психични заболявания; паралич; инсулт; непонятен, заплетен говор; бронхиална астма; ревматизъм; заболявания на гръбнака; невроендокринни заболявания; болки в ставите; заболявания на кръвта; анемия; счупвания; заболявания на костната тъкан; вялост; отпуснатост; омърлушеност.
Таг: Топаз, гердан от топаз, висулка от топаз, гривна от топаз, пръстен от топаз, обици от топаз

Няма коментари:

Публикуване на коментар