вторник, 22 януари 2013 г.

Яспис - характеристика

Яспис

Характеристика на минерала:
Ясписът е плътна скала от микроскопични кварцови зърна с примеси на железни и манганови окиси. Самото образуване на ясписите е свързано с вулканогенно -седиментните процеси, както и с метаморфизма на песъчливо-глинестите утайки, кварцити и други. Той се отличава с разнообразие на цветови оттенъци. Някои са пейзажни, ивичести и петнисти. Най-често срещани цветове са червеният и зеленият цвят. Химическата му формула е SiO2. Названието му идва от лат. iaspis, от гръцки и персийски иашон или яшп което означава петнист или пламенен. Има и други цветове на този камък като сив, жълт и понякога зелен. Твърдостта му е 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,58 — 2,91 грам на кубичен см. Находища има в Русия, Мексико, Индия, Германия, Чехия, Китай, Египет, САЩ, Франция и Полша. В бижутерията се използва ограничено и по-често в галантерията и декоративните сувенири. В древността ясписът са го смятали за един от най-ценните камъни, от него са приготвяли печати, амулети и ками. Особено се е ценял в Китай слагали са ги на шлемовете, поясите и мечовете. Китайските целители мислели , че очиства вътрешните органи, червеният яспис според тях можел да спира кръвотечение и помагал за женските болести. Зеленият бил полезен за концентрацията на вниманието, в резултат на което човекът можел да си отвори «третото око». В един от храмовете на Тайланд се намира статуя на Буда направена от яспис със зелен цвят и тежащ повече от 5 тона. Дори известният медик Авицена съветвал хората да слагат този камък на корема за да предпазят организма от болки. Препоръчва се да се носи от представителите на зодия Телец и Дева. В източните страни са го считали за символ на красотата, изяществото и богатството. Хипократ пък с него лекувал епилепсия. Християнството мислело, че като се освети в църква този камък придобива магични свойства. А. С. Пушкин носил гривна от зелен яспис като е мислел, че ще му помогне в любовта. Препоръчва се да се купува на 22 рият ден от фазата на лунният цикъл.
Името му произлиза от гр. iais със значение – изцерявам. В дълбока древност вярвали, че този минерал лекува много болести.В Атон планина например, в манастира Ватопед и до днес се пази чаша от яспис, подарена на монасите от гръцкия император Мануил, за която се вярва, че цери всякакви болести, стига да пиеш от нея.

Много плътна, скритокристална разновидност на халцедона с жълтеникав, червеникав, сивосин или тъмнокафяв цвят. Изпълва, подобно на карнеола, пукнатините и празнините на скалите.
Вярвания: Съхранява личната независимост. Засилва вниманието. Носи вяра и неуморимост пре експериментални работи.
Подпомага точното диагностициране. Гален, един от прочутите лекари на древността, винаги носел пръстен с яспис на ръката си, когато отивал да лекува пациентите си.
Отстранява болката и преумората, както и тягостните тежки мисли. Противодейства на уроки и отрови. Брани притежателя си от зло и зла съдба. Спасява от жажда, хищни зверове, гръм и мълнии. Загърбва мъка и печал.
Носи здраве и сила. Укрепва красноречието, паметта, обонянието и вкуса. Съдейдтва за победа, а също и за леко раждане. Укротява зверовете.
Залог е за храброст и мъжество, за чест и разум. Помага във воинските дела и дарява както с щастие, така и със скромност. Спомага за развитието и укрепването на ума.

Символика и мистични сили на камъка: Ясписа е камък на изненадите. Носи се като универсален амулет за защита, здраве и късмет. Червеният яспис е камък на Любовта. Той я пази и стимулира. Пъстрия яспис е свързан с духовното възпитание на децата. Синия дава дарба за предвиждане.
Препоръчва се при умора, стрес, магнитни бури. Помага при проблеми с храносмилателния тракт, включително и при жлъчни и чернодробни заболявания. Червеният яспис е подходящ при сърдечно-съдови заболявания. За общо усилване на организма и при кръвотечение от носа. Жълтият и оранжевият яспис подобряват зрението и помагат при гинекологични проблеми. Зеления лекува анемия, проблеми с далака, бъбреците и черния дроб. Стабилизира артериалното налягане, успокоява, намалява главоболието.

Таг: Яспис, гердан от яспис, висулка от яспис, гривна от яспис, пръстен от яспис, обици от яспис

Няма коментари:

Публикуване на коментар